top of page
  • Снимка на автораЗОП ПРО

Злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели

Актуализирано: 13.01.2021 г.

Анализ на Българския институт за правни инициативи на тема „Злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели“ посочва, че на база законодателната рамка в България по отношение на злоупотребата с държавен ресурс, без да се претендира за изчерпателност на изброяването, може да се изведе заключението, че в законодателството липсва единен подход към надзора, контрола и санкционирането на злоупотребата с държавен ресурс, като цяло, включително и по отношение на злоупотребата с държавен/публичен ресурс за партийни или електорални цели.

Злоупотребата с публичен ресурс, за да се влияе върху изборните резултати, има различни измерения и прояви, като например: източване на обществения ресурс за различни инфраструктурни проекти, социални трансфери от бюджета, обществени поръчки за благоустройство и др., като тези плащания се правят непосредствено преди избори, а не, когато са най-нужни. Друга форма е повишен натиск към физически и юридически лица за дарения срещу заплахи/обещание, че ще продължат да получават обществени поръчки или други плащания след изборите; натиск върху служители в държавната администрация за поведение и действия, които да са в подкрепа на управляващите в момента и др. Когато тези явления станат системни се поставя под заплаха върховенството на правото, както и независимостта на правоприлагащите и правоналагащите органи, което влияе негативно и пряко върху правата на гражданите.


Анализът е резултат на изпълнението на дейности по проект „Ефективна борба с корупцията“ (Effective Combat Against Corruption. Supporting Stakeholders in Implementing Anti-Corruption Standards). Проектът се осъществява от Международна фондация за електорални системи (International Foundation for Electoral Systems/

IFES) и Правна инициатива за Централна и Източна Европа (Central and Eastern Europe Law Initiative/ CEELI Institute) с партньори от България, Румъния и Черна гора, с финансиране от Държавния департамент на САЩ (DoS/INL). Български институт за правни инициативи е партньор за България по проекта.


ASR_FULL_BG
.pdf
Download PDF • 2.09MB

Анализът може да намерите и тук

.



Изразените мнения, оценки, констатации и предложения в анализа представляват само и единствено гледната точка на авторите.

24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page